Hillenraad

Hilltopics

Nieuwkomers in Hillenraad100: Game, set, match

Op vrijdag 28 oktober wordt tijdens het Hortigala van het Jaar in de Onderzeebootloods in Rotterdam de nieuwe Hillenraad100 gepresenteerd. De nieuwkomers in de 14e editie van deze jaaruitgave zetten de lijst opnieuw op scherp. Zij hebben een stevige notering verworven midden tussen de gevestigde namen, en dat in een jaar dat vele Hillenraad100-bedrijven goede zaken deden. Dat belooft wat voor de toekomst.

FlowerWatch schaalt formule op in Japan

Op 24 mei vierde FlowerWatch Japan op de Nederlandse ambassade in Japan de oprichting van hun franchiseonderneming. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Japanse bloemensector. Hillenraad Partners begeleidde het bedrijf bij de realisatie van dit initiatief om de unieke kennis van FlowerWatch op een nieuwe markt te brengen. Jeroen van der Hulst, directeur van FlowerWatch, in zijn toespraak: ‘De kwaliteit van de bloemen in de bloemenwinkel is niet hetzelfde als de kwaliteit van de bloemen bij de kweker. Wij zien het als onze plicht om de consument diezelfde kwaliteit te bieden.’ Vanaf nu dus ook in Japan.

Bedrijven Hillenraad100 - editie 2016 samen meer dan 10 miljard omzet

Afgelopen week vond wederom de zitting plaats van het Expertcomité van de Hillenraad100. Ieder jaar is deze bijeenkomst de validatie van de onderzoeksresultaten. We gaan in debat of de uitkomsten van het onderzoek aansluiten bij de opinie en inzichten van het Expertcomité. Welke noteringen worden onderschreven en welke noteringen worden betwist. Wie vallen buiten de prijzen en wie komen nieuw aan boord. Het was dit jaar een bijzonder opgave.

LSU-virus verspreidt zich in Brainport en Greenport

Singularity University breidt vanuit de thuisbasis in Silicon Valley uit naar Europa. Begin juni opende Koningin Maxima de eerste buitenlandse vestiging van Singularity University in de Brainport Eindhoven. Hillenraad Partners is in de Greenport al ruim 2 jaar werkzaam met de kennis van de Singularity University. Meer dan 40 deelnemers volgden tot nu toe het uitgebreide, speciaal voor de tuinbouw ontwikkelde Lean Startup-executive programma voor ondernemers. Hillenraad Partners werkt hierin nauw samen met Yuri van Geest van Singularity University Nederland.

De met het LSU-virus besmette ondernemers treffen elkaar regelmatig als lid van de LSU-Community in Flowers & Food. Om de nieuwe manier van denken en werken nog sneller en verder binnen hun bedrijf te verspreiden, zijn inmiddels ook veel van hun MT-leden getraind. Naast het in-company traject, is er nu ook een tweedaagse stoomcursus voor managers van de verschillende bedrijven. Voor ondernemers in de Greenport die het innovatieversnellersvirus nog niet te pakken hebben, maakt Yuri van Geest dit najaar speciaal tijd. Dit tussen het wereldwijd promoten van Singularity University en zijn bestseller ‘Exponential Organisations’ door.

De lijnen zijn geopend!

We gaan weer van start met de open competitie van de 100 meest toonaangevende bedrijven in de Hillenraad100 - editie 2016. Wie mogen er dit jaar op het erepodium van de tuinbouw staan, wie zijn de (nieuwe) iconen van de sector? Hoort u er bij?

Organisatie versterken in de praktijk: een Future Proof bedrijf

Aan het woord Marco Hendriks, één van de ondernemers van Opti-flor. Trendsetter in de wereld van Phalaenopsis. Deze innovator in assortiment en marketing heeft een grote bekendheid opgebouwd. De naam Opti-flor is voor veel consumenten een merk geworden dat geassocieerd wordt met kwaliteit, duurzaamheid en vakmanschap. Het familiebedrijf sinds 1928 kent in haar historie de nodige veranderingen. De omschakeling naar Phalaenopsis begin deze eeuw zette het bedrijf echt stevig op de kaart. Je zou zeggen ze zijn wel gewend om de bakens te verzetten, toch was er reden om Hillenraad Partners in te schakelen.

Versneld innoveren in de tuinbouw: Go slow to go fast!

In maart zwaaide de vierde groep innovatieversnellers bij Hillenraad Partners af in het programma ‘Versneld innoveren met LeanStartup’. De groep van ondernemers, directeuren en managers maakte kennis met de strategie- en organisatietools die passen bij technologische mogelijkheden van de 21e eeuw. Net als in voorgaande edities maakten de presentaties over exponentiële technologische ontwikkelingen wereldwijd, met name die in China, veel discussies los. Met reacties die uiteenliepen van ongeloof tot onrust om zo snel mogelijk met alle nieuwe inzichten aan de slag te gaan.

De voorbeelden van succesvolle toepassingen van de LeanStartup-principes in de tuinbouwpraktijk van eerdere deelnemers, lieten zien dat het ook in tuinbouw Nederland mogelijk is om versneld te vernieuwen. De taal kunnen spreken die past bij de nieuwe context van ondernemen en niet te snel van start willen gaan. Dat en nog veel meer leerden de deelnemers in het onderdeel ‘Design Thinking’. De belangrijkste les om versneld en écht baanbrekend te kunnen innoveren? Go slow to go fast!

100 dagen Hillenraad Partners

Mijn eerste 100 dagen bij Hillenraad Partners zijn voorbij gevlogen. Veel gestelde vragen ‘hoe het is’ en ‘of ik het naar mijn zin heb’ zijn in die 100 dagen meer dan positief beantwoord. Met veel plezier en vertrouwen ben ik gaan werken bij de specialist in strategie en organisatie in het brede Nederlandse tuinbouwcluster. De vraag is dan natuurlijk of de verwachtingen ook uitkomen? Dat is zeker het geval.

Ondanks de voor mij grote veranderingen voel ik me al helemaal thuis. Mijn werkomgeving is niet langer een grote organisatie waar regel- en wetgeving centraal staan, maar een kleinschalige organisatie met een cultuur waar de klant centraal staat.

Harm-Jan van Dijk Versmarketeer 2012!

Op de vierde bruisende editie van het VersEvent op de Floriade, zijn tijdens de verkiezing de winnaars van Versmarketeer van het Jaar bekend gemaakt. Van de ruim 160 aanmeldingen, die eerder dit jaar waren binnengekomen, waren de 10 genomineerden Versmarketeers aanwezig op het event. De jury koos dit jaar Harm-Jan van Dijk van Landmarkt als de grote winnaar.

Horti Business Challenge 3.0: vernieuwd en interactiever

Poeldijk – Op 6 september gaat de vernieuwde Horti Business Challenge 3.0 van start. De opvolger van de succesvolle Horti Business Game 2.0 is interactiever en kent een aantal nieuwe spelelementen.

Het Nieuwe Samenwerken

Het Nieuwe Samenwerken

Het Netwerk voor het Nieuwe Samenwerken heeft haar eerste programma ‘Transformeren middels Samenwerken 4.0’ ontwikkeld voor ondernemers uit de tuinbouwsector. In een inspirerend proces formuleren deelnemers zelf een antwoord op actuele ontwikkelingen en worden ze uitgedaagd om de kansen en mogelijkheden vanuit het nieuwe samenwerken te definiëren.

Thema 2012 jubilerend Hillenraad100 bekend

Op 26 oktober komt tijdens het “Hortigala van het Jaar” de tiende editie van de Hillenraad100 uit. Deze jubileumeditie zal een speciale Hillenraad100 uitgave worden. Naast de klassieke top 100 wordt er in 2012 ook een top 100 aller tijden samengesteld. Dit jaar wordt bijzondere aandacht geschonken aan de internationale positie en innovatieve samenwerking.

Hillenraad Partners dealer ‘Futures Fit’

Hillenraad Partners dealer ‘Futures Fit’

De komende tien jaar krijgt de tuinbouw in hoog tempo èn tegelijkertijd met een groot aantal veranderingen te maken, zo stelt Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente. De door hem ontwikkelde en beproefde Futures Fit aanpak is voor tuinbouwondernemers bruikbaar nu Hillenraad Partners dealer is geworden van deze methode.

Kandidaten ‘Versmarketeer 2012’ nu te nomineren

21 februari 2012 - Vanaf vandaag is het weer mogelijk kandidaten te nomineren voor de verkiezing van ‘Versmarketeer van het jaar’. Deze verkiezing vindt dit jaar voor de vierde keer plaats en de prijzen worden uitgereikt tijdens het VersEvent 2012, op 5 juni a.s. op de Floriade in Venlo. Iedereen die dat wil kan via de site www.versmarketeer.nl, aangeven welke versmarketeer het afgelopen jaar het meeste indruk gemaakt heeft.