Hillenraad

Hortigala 2015

Nieuwste Hillenraad100 pakt verrassend uit: 13 blijkt geluksgetal

Een ‘geluksprofessor’ op het podium, een show van Vanessa Van Cartier en een dans-entertainer die zijn fysieke beperking omzet in creativiteit. De presentatie van de 13e Hillenraad100 in de Rotterdamse Cruise Terminal was een achtbaan van emotie, spanning en uiteraard de gelukkige gezichten van de grote winnaars: Enza Zaden en Dutch Flower Group.

Organisator Hillenraad wilde de genodigden van het Hortigala 2015 op vrijdag 30 oktober duidelijk meer meegeven dan de prijzen voor de winnaars en het nieuwste Hillenraad100-magazine. Want het Hortigala van het Jaar, waarvan Rabobank hoofdsponsor is, stond zeer zeker ook in het teken van de vraag waar de Nederlandse tuinbouwondernemers de wereld blij mee kunnen maken. Dat is niet een 13-in-een-dozijn-product, denkt Martien Penning van Hillenraad. ‘De lijst van 2015 laat zien dat we op een kantelpunt lijken te staan. Je ziet dat ondernemingen die internationaal actief zijn én die inspelen op persoonlijke behoeften de sprong voorwaarts maken. Vandaar dat Enza Zaden dit jaar de top 100 aanvoert, Dutch Flower Group de nummer 1 is in de 500+ lijst en Ridder Drive Systems / Hortimax de grootste stijger is. Trotse nieuwkomer JEM-id neemt de 100ste positie in de lijst in. Harvest House International is dit jaar de hoogste nieuwkomer. Ook voor familiebedrijf van het Jaar Beekenkamp Groep kon het geluk niet op. Niet voor niets had, grappig genoeg, juist dit 13e Hortigala als thema “Growing Happiness”. Mensen kopen producten steeds vaker ook om het gevoel dat het met zich meebrengt. Wij denken dat er grote kansen liggen voor ondernemers die geluk inzetten als “brand image” voor hun tuinbouwproduct.’

Geluk als handelsmerk
Om het publiek uit de comfort zone te krijgen, koos de organisatie dit jaar voor een aantal bijzondere acts en bijdragen. Emeritus hoogleraar Ruut Veenhoven vertelde de zaal over zijn onderzoek naar geluk als drijfveer voor menselijk handelen. Want waar het met de kwaliteit van producten wel goed zit, wil de consument meer: het moet bijdragen aan de kwaliteit van leven. De genodigden kregen ter inspiratie een ‘geluksboekje’ mee, om hun eigen geluk en welbevinden eens in kaart te brengen. De jonge danser Redo liet zien dat je van je beperking juist je kracht kunt maken en de Belgische travestiedanser Vanessa Van Cartier bewees dat je altijd jezelf opnieuw uit kunt vinden om tot succes te komen. Tot slot kregen de genodigden nog het boek ‘Ondernemen is een ABC’tje’ van Michiel Muller, die met zijn jongste bedrijf Picnic de wereld van de retail wil opschudden. Het Hortigala van het Jaar maakte het op alle mogelijke manieren duidelijk: in deze wereld is niets meer vanzelfsprekend. En dat is misschien maar gelukkig ook, want dat biedt nieuwe kansen.

De volledige lijst en interview zijn te lezen in het nieuwe Hillenraad100-magazine en op de vernieuwde website www.hillenraad100.nl.

Verkrijgbaarheid Hillenraad100
Dit alles is terug te vinden in de nieuwe editie van de Hillenraad100. De Hillenraad100 is gratis verkrijgbaar tijdens de FloraHolland Trade Fair van 4 tot en met 6 november 2015. Ook kunt u de Hillenraad100 bestellen voor € 15,00 (exclusief verzend- en administratiekosten).